Tradicijų svarba vaikams

Tradicijos ar kitaip tariant, pasikartojantys ritualai, patinka daugeliui žmonių, nepaisant jų amžiaus, turbūt ypatingai plačias šypsenas matome vaikų veiduose, kai išgirsta, kad jau artėja Kalėdos ir galės atplėšti advento kalendorių, daryti imbierinį namelį ar kitą kiekvienais metais atliekamą veiklą kartu su šeima.

Bet kartu šalia tradicijų seka ir klausimas: „Kam reikalingos tradicijos? Ar tikrai reikia jų vaikams?“. Turbūt šioje vietoje gali atsirasti įvairių nuomonių, tačiau mes pasidalinsim savąja.

Visų pirma, tradicijos padeda kurti vaikams saugumo jausmą. Juk mažiesiems dauguma gyvenimo situacijų kyla pirmą kartą sukeldamos stiprių emocijų. Ypač mažesniems vaikams, gali būti sunku pakelti netikėtas situacijas, kadangi jie nesupranta, kad pasaulis greitai kintantis, taip pat jie negeba kontroliuoti emocijų, jie dar tik mokosi jas pažinti ir išjausti. Pavyzdžiui, jūs sakėte vaikui, kad grįšite prieš jo pietų miegą, vaikas jūsų įtemptai laukė prieš miegą, bet nesulaukė, po miego atsikėlęs jis pasiteiraus jį prižiūrinčių žmonių, kur jūs ir jeigu jūsų nebus, vaikas gali nusiminti, pradėti verkti ir taip iš to gali kilti pasėkmė, kad sekantį kartą vaikas bijos likti be jūsų. Juk nežinojimas kelia baimę ar diskomfortą net suaugusiam žmogui. Tradicijos šiuo atveju padeda sukurti aiškią rutiną, tarkime, susitariate, kad penktadienį eisite į muziejus, kiekvieną penktadienį vis į kitą, tokiu būdu vaikai mokysis priimti permainas ir adaptuotis prie kintančios aplinkos, kadangi lankysite skirtingas parodas, tačiau ir jausis saugiai, nes žinos, kad penktadienį jo laukia išėjimas kartu su šeima. Jis patirs laukimo džiaugsmo jausmą, kurio metu jis lauks laiko kartu su jumis.

Taip pat tradicijos gali padėti vaikams mokytis. Dažnai pats žodis „mokslas“ vaikams kelia pasipriešinimo jausmą, manymą, kad tai yra prievolė ar kažkas neįdomaus, todėl šioje vietoje galite pasinaudoti tradicijų kūrimu. Pavyzdžiui, galima susitarti, kad į mėnesį kartą bus švenčiama šalių diena ir jos metu bus ruošiamas, kokios nors šalies tradicinis maistas, žaidžiami žaidimai ar žiūrimos nuotraukos apie tradicinius rūbus, šokius ir dainas. Taip visa šeima bus įtraukta į laiką kartu, kurio metu vaikai mokysis naujų dalykų. Vaikai nori pažinti šį pasaulį, jiems tik reikia padėti tai padaryti įdomiai ir žaismingai.

Tradicijos suteikia vaikams saugumo jausmą bei kuria pozityvias akimirkas su šeima, draugais, kurias augant pasakos kitiems ir prisimins, kaip brangų laiką kartu, o šeimai padeda pajausti vienybės ir bendrumo jausmą, per tradicijas šeimos ryšys stiprėja, didėja atvirumas, pasitikėjimas, noras būti kartu, taip teigia psichologė Jūratė Bortkevičienė, trijų vaikų mama.

Tad pasinaudokime proga sukurti gražiausias akimirkas kartu su šeima, tai gali būti tiek didžiųjų metų švenčių tradicijos, kurių metu darotės šeimos fotosesija, o galbūt tai gali būti unikalūs ritualai tokie, kaip sekmadienio diena praleidžiant kartu su šeima žaidžiant stalo žaidimus.

Pasinaudokime fantazija ir pirmyn kurti nepamirštamų akimirkų kartu su šeima!

 

Su meile, Kjūtas 

Palikite komentarą